De plek van Jack - reistips

  

Index

Omgeving Hagen (Teutoburger Wald)

Er even tussenuit

Voorpret is leuk. Boekjes inkijken, snuffelen in kaarten en zoeken op internet. Zo begint mijn zoektocht naar een leuke plek en leuk hotel voor een korte vakantie.


Onze voorkeur gaat uit naar een maximale reistijd van vier à vijf uur, zodat we niet al te laat aankomen en die dag nog wat activiteiten kunnen ontplooien.

We gaan graag naar de Duitse middelgebergten die binnen deze reistijd vallen, zoals Hunsrück, Eifel, Rhön, Sauerland, Teutoburger Wald of het Westerwald.

Bij mijn zoektocht maak in gebruik van diverse bronnen.

Boekjes en links

De 'Autobahn-Guide', was een gidsje met alle snelwegen en hotels in de buurt van de snelweg, maar is na 2022 niet meer verschenen.

'De leukste hotelletjes in Duitsland', is een inmiddels verouderd boekje, maar de site is nog actueel. Dit geldt ook voor het boekje 'Duitsland Charmante Hotels,' met eveneens een actuele website. In Romantik Hotels, vind je nogal chique én dure hotels. Verder bekijk ik de reisgidsen van de ANWB en de wandelgidsen van Rudolf Rother en DuMont.

De Duitstalige wandelgidsjes bestel ik meestal bij Amazon, of als er tijd genoeg is bij de plaatselijke boekhandel.

Toeristische info

De bovenvermelde regio's hebben natuurlijk ook hun eigen toeristische sites waarop veel informatie te vinden is: Hunsrück, Eifel, Rhön, Sauerland, Teutoburger Wald of het Westerwald.

Ook op algemene sites zoals germanytravel en duitslandreisinfo is veel informatie te vinden.


Gevonden!

Als ik enkele leuke hotels heb gevonden in de ‘uitverkoren’ streek, komt Lilian in beeld. We gaan dan, elk op onze laptop, de hotels nogmaals bekijken en vergelijken.

Het loont daarbij beslist de moeite om de prijs van booking.com te vergelijken met de prijs die het hotel zelf berekent.

Vaak is direct reserveren goedkoper, omdat bijvoorbeeld het ontbijt inbegrepen is of half pension voor weinig geld kan worden bijgeboekt.

Zoek overigens niet alleen bij booking.com, dat vooral de grote(re) hotels laat zien. Kleinere hotels maken vanwege de hoge kosten vaak geen gebruik van booking.com.


Organisaties als Booking en HRS kregen een aantal jaren geleden forse kritiek op de hoogte van de commissie (15-25%) die ze de hotels voor bemiddeling vroegen en de wurgcontracten die ze afsloten.

Op last van het Bundeskartelambt hebben HRS (in 2015) en Booking (in 2016) die contracten moeten aanpassen.


Heen- en terugreis van wintersport

Als we overnachten op de heen- of terugreis van wintersport, dan reserveren we meestal niet vooraf. Het weer en/of de files kunnen roet in het eten gooien waardoor je de geboekte bestemming niet tijdig of pas erg laat bereikt. Dit zorgt alleen maar voor stress en daar is een vakantie niet voor.

We gaan altijd ‘gewoon’ op weg en in de loop van de dag, wanneer we redelijk kunnen inschatten hoever we komen, zoeken we met booking.com een hotel en ... vinden vrijwel altijd een leuk hotel! Dat is ook logisch, want Duitsland is ook historisch gezien een land waar veel gereisd werd. Bijna elk ‘gehucht’ heeft wel een goed hotel.


Umweltplakette of milieusticker

Inmiddels zijn er in Duitsland 48 stedelijke gebieden met een ‘Umweltzone’. Dit betekent dat je daar - ook als buitenlander - alleen welkom bent als de auto voorzien is van een 'Umweltplakette'.

Geen sticker, boete! Die boete kan oplopen tot € 80,00 en dit is dan nog exclusief de administratiekosten van  € 23,50.

De Umweltplakette of milieusticker is bij diverse instanties te verkrijgen. Bijv.  bij Cargo voor € 12,50. Bij de ANWB is de sticker zowel online als in de ANWB-winkel te koop voor de prijs van € 13,95.

In Duitsland is de milieusticker bij een garage in 10 minuten geregeld voor slechts € 6,99!