De plek van Jack - reistips

  

Index

Omgeving Hagen (Teutoburger Wald)

Er even tussenuit

Voorpret is leuk. Boekjes inkijken, snuffelen in kaarten, zoeken op internet. Zo begint mijn zoektocht naar een leuke plek en leuk hotel voor een korte vakantie.


Onze voorkeur gaat uit naar een maximale reistijd van een uur of vier à vijf, zodat we niet al te laat aankomen, en die dag nog wat activiteiten kunnen ontplooien.

We gaan graag naar de Duitse middelgebergten die binnen deze reistijd vallen, zoals Hunsrück, Eifel, Rhön, Sauerland, Teutoburger Wald of het Westerwald.

Bij mijn zoektocht maak in gebruik van diverse bronnen.

Boekjes en links

‘Links+Rechts der Autobahn’, een gidsje met alle snelwegen en hotels in de buurt van de snelweg.  Je kunt ook via de website zoeken. 'De leukste hotelletjes in Duitsland', is een inmiddels verouderd boekje, maar de site is nog actueel. Dit geldt ook voor het boekje 'Duitsland Charmante Hotels,' met eveneens een actuele website. Romantik Hotels, nogal chique én dure hotels. Verder de reisgidsen van de ANWB en de wandelgidsen van Rudolf Rother en DuMont.

De Duitstalige wandelgidsjes bestel ik meestal bij Amazon, of als er tijd genoeg is bij de plaatselijke boekhandel.

Toeristische info

De bovenvermelde regio's hebben natuurlijk hun eigen toeristische sites waar veel informatie te vinden is: Hunsrück, Eifel, Rhön, Sauerland, Teutoburger Wald of het Westerwald. Ook op algemene sites zoals germanytravel en duitslandreisinfo is veel informatie te vinden.


Gevonden!

Als ik enkele leuke hotels heb gevonden in de ‘uitverkoren’ streek, komt Lilian in beeld. We gaan dan, elk op onze laptop, de hotels nogmaals bekijken en vergelijken.

Het loont daarbij beslist de moeite om de prijs van booking.com te vergelijken met de prijs die het hotel zelf berekent.

Soms is direct reserveren goedkoper, omdat bijvoorbeeld het ontbijt inbegrepen is of half pension voor weinig kan worden bijgeboekt.

Kijk overigens niet alleen bij booking.com, dat vooral de grote(re) hotels laat zien. Kleinere hotels maken vanwege de hoge kosten vaak geen gebruik van booking.com.


Organisaties als Booking, Expedia en HRS krijgen de laatste jaren steeds meer kritiek voor de hoogte van de commissie (15-25%) die ze de hotels voor bemiddeling vragen en de wurgcontracten die ze afsluiten.

Met name het Bundeskartelambt in Duitsland is actief bij het bestrijden van deze contracten.

Zo werd HRS januari 2015 door het Bundeskartelambt gedwongen de contracten te wijzigen. In een vergelijkbare uistpraak van december 2015 werd booking eveneens verplicht de contracten vóór 31 januari 2016 te wijzigen.


Heen- en terugreis van wintersport

Als we overnachten op de heen- of terugreis van wintersport, reserveren we nooit vooraf. Het weer en/of de files kunnen roet in het eten gooien waardoor je de geboekte bestemming niet tijdig of pas erg laat bereikt. Dit zorgt alleen maar voor stress en daar is een vakantie niet voor.

We gaan altijd ‘gewoon’ op weg en in de loop van de dag, wanneer we redelijk kunnen inschatten hoever we komen, pakken we het boekje ‘Links+Rechts der Autobahn’ erbij, de iPhone app van dit boekje of de app van booking.com.

We gaan op zoek en ... vinden altijd een leuk hotel! Dat is ook logisch, omdat Duitsland, ook historisch gezien, een land is waar veel gereisd werd. Bijna elk ‘gehucht’ heeft wel een goed hotel.


Umweltplakette of milieusticker

Steeds meer stedelijke gebieden in Duitsland stellen een ‘Umweltzone’ in. Dit betekent dat je daar - ook als buitenlander - alleen welkom bent als de auto voorzien is van een ‘Umweltplakette’.

Geen sticker, boete! Die boete kan oplopen tot € 80,00 en dit is dan nog exclusief de administratiekosten van  € 23,50. De Umweltplakette of milieusticker is bij diverse instanties, bijv. Cargo te koop voor € 12,50 incl. verzendkosten. Ook bij de ANWB is de sticker te verkrijgen, zowel online als in de ANWB-winkels.

Heb je tijd, ga dan even langs bij een garage in Duitsland. Daar is dit in 10 minuten geregeld voor slechts € 6,99!